Slavuj

Concerten Slavuj

Muzikaal leider en dirigent Ivo Boswijk heeft arrangementen toegevoegd aan ons repertoire, dat altijd gekleurd is door afscheid, hartstocht en liefde. Nieuwe aanwinsten zijn onder meer een Romalied, een Sefardisch Bulgaars en een monumentaal Oekraïens lied. Al eerder zong Slavuj het Oekraïense Dumy moji, Dumy moji, dat bekend werd door de Maidanbeweging. Nu staat ook Zijšla zorja op het programma, een juweel uit het Oekraïense erfgoed. Hierin wordt de succesvolle verdediging bezongen van de bewoners van het Pochaiv-klooster tegen de overmacht van een Turkse aanval in 1675. Dankzij de verschijning van Maria op de muur van het klooster, kaatsten de Turkse kogels terug naar de aanvallers zelf. Voor zover ze het overleefden sloegen ze verward op de vlucht of bekeerden zich. Even spectaculair als deze geschiedenis zijn de melodielijnen en het arrangement van dit lied.

Kraanvogels staan symbool voor schoonheid, wijsheid en verhevenheid, tijdens het leven en na de dood. Nieuw in het Slavuj-repertoire is het eveneens Oekraïense Čuješ, brate mij –‘ Luister, mijn broer: de kraanvogels vliegen in een grijze lijn weg voor de winter, kroe-kroe-kroe, ik zal sterven in een vreemd land, als ik de zee oversteek zullen vleugels mij wegdragen, kroe-kroe-kroe.’ (Latijn voor kraanvogel is Grus grus.)
Drama, zoals in deze nieuwe liederen, maar ook weemoed en verlangen, zullen doorklinken in de twintig stukken uit vijf landen waarmee Slavuj de ruimte van de Oranjekerk zal vullen, in het spoor van de kraanvogels.

Concertagenda 2023

   
Zaterdagavond 3 juni 2023 - 20.15
In het spoor van de kraanvogels
Oranjekerk, 2e van der Helststraat 1-3, 1073 AE Amsterdam
Toegang: €16,50 / kinderen < 12 jaar €10,00
 
 
 
 
Zaterdagavond 2 december 2023 - 20.15
Engelse Kerk, Begijnhof 48, 1012 WV Amsterdam
Zondagmiddag 10 december 2023 - 15.15
Engelse Kerk, Begijnhof 48, 1012 WV Amsterdam
 
 
Indien niet uitverkocht is het ook mogelijk kaarten te kopen aan de zaal.

Pinbetaling mogelijk.  

 

 

Nieuwsbrief